Wat is HVO Diesel?

28 mei 2019

Wat is HVO Diesel?

Tegenwoordig hoor je steeds vaker het woord 'HVO', maar wat voor brandstof is dit nu precies, wat zijn de verschillen met gewone diesel en mag je het in alle machines gebruiken?

Hydrotreated Vegetable Oil

HVO (door sommige leveranciers ook onder een eigen merknaam zoals CO2fuel of Blauwe Diesel op de markt gebracht) staat voor “Hydrotreated Vegetable Oil” en is een nieuw type dieselbrandstof. Het wordt gemaakt van afgewerkte oliën en restafval zoals dierlijke vetten.

Hierdoor is HVO een fossielvrije én hernieuwbare brandstof met enorme voordelen op het gebied van duurzaamheid. Denk aan een zeer hoge CO2-reductie van maar liefst 89% én een lagere uitstoot van schadelijke emissies zoals fijnstof, NOx en zwavel. HVO is kleurloos, helder als water en vrijwel geurloos.

Duurzame kenmerken van HVO diesel zijn:

  • Volledig fossielvrij.
  • Zeer lage CO2-uitstoot.
  • Minder schadelijke emissies zoals fijnstof en NOx.
  • Bevat vrijwel geen zwaveldeeltjes en aromaten.
  • Is goed biologisch afbreekbaar.

De duurzaamheidsprestaties van HVO zijn indrukwekkend, maar hoe zit het op technisch vlak? HVO bevat vrijwel volledig uit paraffine moleculen, waardoor de HVO brandstof schoner verbrandt – en dus minder emissies genereert – dan conventionele diesel. Ook heeft HVO een zeer hoog cetaangetal van >70, wat ook weer gunstig is voor de emissie-uitstoot.

Goedkeuring van trekkerfabrikanten

Daarentegen heeft HVO een iets lagere dichtheid (soortelijk gewicht) dan reguliere diesel. Ook de viscositeit (vloeibaarheid) van HVO is anders dan die van conventionele diesel. Hierdoor voldoet HVO niet aan de EN590 norm voor reguliere diesel, maar wel aan de EN15940 specificatie voor paraffinische dieselbrandstof.

Technisch gezien kan deze nieuwe dieselsoort in vrijwel alle moderne dieselmotoren worden gebruikt. Vrijwel alle EURO6 truckmotoren hebben tegenwoordig een officiële goedkeuring van de fabrikant voor HVO/EN15940, bij trekkers en landbouwmachines is dit nog minder courant. Raadpleeg het instructieboekje van uw machines of treedt hiervoor in overleg met uw dealer.

Het uiterlijk van HVO

HVO is kleurloos en helder als water van uiterlijk. Sommige leveranciers voegen hier om marketingredenen een blauwe kleurstof aan toe. Andere leveranciers doen dat bewust niet. Het verhoogt de kans op verwarring met AdBlue en foute tankbeurten (een voorbeeld: de dop van de AdBlue dop is ook blauw).

Puur of gemengd gebruiken?

Eerder dit jaar bracht TRAXX Diesel twee HVO varianten op de markt. TRAXX HVO.100 bestaat volledig uit hoogwaardige HVO en is daardoor een hernieuwbare en fossielvrije diesel met een zeer hoge CO2-reductie van 89%. De resterende CO2-uitstoot wordt gecompenseerd, zodat een 100% CO2-neutrale brandstof ontstaat. Daarnaast zorgt de unieke CLEAN4FORCE technologie voor een superieure brandstofinspuiting én de beproefde TRAXX bacteriebestrijder voorkomt verstopte brandstoffilters en potentiële stilstand.

Onder de naam TRAXX HVO.20 is er ook een variant beschikbaar die deels uit HVO (20%) en deels uit TRAXX Diesel (80%) bestaat. Het voordeel van TRAXX HVO.20 is dat deze voldoet aan de alom geaccepteerde EN590 norm voor dieselbrandstof en het kan dus probleemloos in alle dieselvoertuigen worden gebruikt.

Wilt u meer weten over de technische en duurzaamheidsvoordelen van HVO diesel?

Neem dan contact met ons op!