Euro 95 - E5 is per 1 oktober Euro 95 - E10

27 september 2019

Euro 95 - E5 is per 1 oktober Euro 95 - E10

Vanaf 1 oktober 2019 is het wettelijk verplicht om E10 benzine op tankstations in Nederland aan te bieden. Lees hieronder alles over deze wijziging.

Wat is E10?

E10 is benzine waar tot maximaal 10% duurzame bio-ethanol in zit. De “E” staat voor bio-ethanol. De 10 staat voor het maximale percentage. E10-benzine is alleen geschikt voor benzinevoertuigen. Bio-ethanol is alcohol gemaakt uit afval en/of landbouwgewassen. Het is een biobrandstof die moet voldoen aan Europese duurzaamheidsregels.

Waarom is de invoering van E10 belangrijk?

Het introduceren van E10-benzine in Nederland zorgt ervoor dat de CO2-uitstoot van benzine minder wordt. Door biobrandstof toe te voegen zijn minder fossiele brandstoffen nodig. Dit helpt de CO2-uitstoot te verminderen en is daarmee beter voor het klimaat.

Daarnaast is het wettelijk verplicht om te voldoen aan de EU biobrandstoffenwetgeving. Er zijn al diverse landen in Europa overgestapt van E5-benzine naar E10-benzine en naar verwachting wordt dit verder uitgebreid.

Is mijn auto geschikt voor E10 benzine?

Meer dan 9 op de 10 benzinevoertuigen kan rijden op E10, maar het kan voor sommige benzineauto's van voor 2000 problemen veroorzaken. U kunt de E10 check doen op www.e10check.nl of u kunt dit navragen bij uw garagehouder.

Waarom kan E10 in sommige benzineauto's voor 2000 problemen veroorzaken?

In oudere auto’s zitten onderdelen in het brandstofsysteem van nitril rubber, deze kunnen niet tegen Ethanol. Deze rubbersoort lost op en daardoor krijg je lekkage en mogelijk brand. Moderne motoren hebben rubberslangen en pakkingen van o.a. Viton, deze zijn wel bestand tegen Ethanol.

Daarnaast kunnen brandstof injectoren aangetast raken door Ethanol met als gevolg  een onjuiste brandstoftoediening.